0850 800 1483
Bulut teknolojisi en sade hali ile hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online bir depolama hizmetidir. Bulut teknolojisini kullandığımız zaman internete bağlı olduğumuz cihazımızda her lokasyon da bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlayabildiğimiz hizmetin tümüne bulut teknolojisi (cloud) adı verilmektedir.
Bulut bilişim teknolojisinin gelişmesi sayesinde, büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliği ve bu verilerin erişilebilirliği olanaklı hale gelmiştir. Bu imkanlar doğrultusunda Endüstri 4.0’ın yapı taşlarından olan büyük veri (big data) tanımı endüstride uygulanabilme imkanına sahip olmuştur. Bulut teknolojisi üniversiteler,şirketler,devlet kurumları gibi büyük kuruluşlar tarafından kurulur ve paylaşılır. Bu teknolojiyi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır.
Genellikle, kullanıcılar uygulamaları bilgisayarını indirmek ve yüklemek istemezler.Bu yüzden uygulamalar, programlar ve veriler gibi depolama ihtiyacı duydukları tüm sanal varlıklarını, internete bağlı oldukları herhangi bir ortamda cihazları aracılığı ile sanal bir sunucuda yani bulutta depolamaktadırlar.Bulut Teknolojisi sayesinde bu bilgilere, verilere ve programlara kolayca ulaşım sağlamaktadırlar. Daha fazla depolama alanı, maliyet tasarrufu, iş gücü tasarrufu, hızlı veri transferi gibi olanaklar sağlayan bu teknolojinin avantajlarının yanı sıra sunucularda saklanan tüm bu önemli varlıkların kötü niyetli kişilerin eline geçmesi olasılığı da göz ardı edilmemelidir.
Public Cloud (Genel Bulut): İnternet üzerindeki sunucular ile kurulan bir bulut teknolojisi. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanacağınız kullandığınız kadar ödeme yapılan bu modele örnek olarak, elektronik postalar gösterilebilir.
Private Cloud (Özel Bulut): Bilgileri önemli olan büyük şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisidir. Tüm bilgiler kurucunun elinin altındadır ve erişim güvenliği ve gizliliği yüksektir. Microsoft bunu size Hyper-V ve System Center Ürün Ailesi yardımı ile sağlamaktadır.
Hybrid Cloud (Melez Bulut): Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan bulut teknolojisidir.Şirketlerin hacmine göre birleşim oranlarında farklılıklar görülebiliyor.
Community Cloud (Topluluk Bulut): Birkaç şirket ile ortak kullanılan hizmetleri barındıran bulut teknolojisidir. Topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişebilmektedir.
Bulut teknolojisi ne kadar işlemlerimize kolaylık sağlasa da,herhangi bir programı bulut ortamına kurduğumuz da istediğimiz bir lokasyonda internetimiz olduğu sürece o programı tekrardan kullanabilsek de dezavantajları da vardır.Bunların en başında tabiki güvenlik gelmektedir.Çünkü kurum ve kuruluşlar için kritik öneme sahip olan bilgilerin bulut platformlarda taşınması,o kurumun verilerini riske atar.Çünkü Bulut sistemlerde güvenlik zafiyetleri bulunmaktadır.Yeterli güvenliği sağlayamadıkları zaman ise bu verilerin tamamı sızdırılabilir ve bunu hiçbir kurum istemez.
Bu durumda kuruluşlar için kritik öneme sahip olan varlıkların bulutta taşınma süreleri boyunca cloud güvenliği hizmetimiz, varlıklarınızı güvende tutma yükünüzün hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Hizmetimiz ile bulut stratejisi geliştirme, güvenli bulut programlarını planlama, oluşturma ve bunları çalıştırma konusunda destek sağlamaktayız. Aynı zamanda mevcut bulut programlarınızı değerlendirmek, tehditleri tanımlamak ve güvenlik boşluklarını ele almak için bulut güvenlik desteğimiz daima hizmetinizdedir. Kullanıcı kontrollerinin buluta yayılmasını planlamaya, uygulamaya ve yönetmeye yardımcı olan kimlik ve erişim yönetimi de hizmet içeriğimizdedir.
Bulut güvenliği danışmanlık hizmetlerimiz ayrıca, iş için kritik öneme sahip varlıkların bulutta güvenli bir şekilde korunmasına yardımcı olacak tehdit istihbaratını da içerir.
Danışmanlık hizmetimiz ile,
Cloud’a geçiş yapan işletmeler için sağlam bir cloud güvenliği yapılandırması zorunludur. Güvenlik tehditleri sürekli olarak gelişmekte ve daha karmaşık hale gelmektedir ve cloud sistemi şirket içi bir ortamdan daha az riskli değildir. Bu nedenle, altyapınız için özelleştirilmiş, sınıfının en iyisi güvenliği sunan bir cloud sağlayıcı ile çalışmak çok önemlidir.
Bulut servis sağlayıcıları, verilerinizi korumak için bir yöntem kombinasyonu kullanır.Firewall, (Güvenlik duvarları) ağ güvenliğinizin ve son kullanıcılarınızın çevresini, bulutta depolanan farklı uygulamalar arasındaki trafiği korur.NAC (Network Access Control) yani erişim kontrolü, farklı varlıklar için erişim listeleri ayarlamanıza izin vererek verileri korur. Sıkı erişim kontrolünü sağlayarak, kritik belgeleri kötü niyetli içeriden veya çalınan kimlik bilgileri olan bilgisayar korsanlarından koruyabilirsiniz.Veri Güvenliği yöntemleri sanal özel ağları, şifrelemeyi veya maskelemeyi içerir. Sanal özel ağlar (VPN’ler) uzak çalışanların şirket ağlarına bağlanmasına izin verir.Veri maskeleme (Data Masking), adlar gibi tanımlanabilir bilgileri şifreler. Bu, önemli bilgileri gizli tutarak veri bütünlüğünü korur.Tehdit İstihbaratı (Cyber Reconnaissance), güvenlik tehditlerini tespit eder ve önem sırasına göre sıralar. Bu özellik, kritik görev varlıklarını tehditlerden korumanıza yardımcı olur.
Cloud tabanlı güvenlik sistemleri;İşletmenizi tehditlerden koruma İç tehditlere karşı koruma Veri kaybını önlemeAvantajlarını sağlar.Sistemlere yönelik en büyük tehditler arasında Malware, Ransomware ve DDoS bulunur.Malware ve Ransomware İhlalleri: Pek çok cloud veri güvenliği çözümü, kötü amaçlı yazılımları ve fidye yazılımlarını tanımlar. Güvenlik duvarları, spam filtreleri ve kimlik yönetimi bu konuda yardımcı olur. Bu, kötü amaçlı e-postayı çalışanın gelen kutularından uzak tutar.DDoS Koruması: Bir DDoS veya dağıtılmış hizmet reddi saldırısında, sisteminiz isteklerle doludur. Web siteniz, istek sayısı işlenemeyecek kadar fazla olduğunda çökene kadar yavaşlar. Cloud güvenlik hizmetleri, cloud sistemini saldırılara karşı tanımlamak ve savunmak için aktif olarak izler. Cloud sağlayıcınıza saldırıyı gerçek zamanlı olarak uyararak, sistemlerinizi güvence altına almak için adımlar atabilirler.
2017 yılında bilgi güvenliği konusunda danışmanlık, servis ve destek hizmetleri vermek amacıyla kurulan Infinitum IT, siber olaylara müdahale hizmetleri, güvenli kod geliştirme/analizi, sızma testleri, mavi/kırmızı ekip çalışmaları çerçevesinde çalışmalar yürütmektedir.
Esentepe Mah. Büyükdere Cad. LOFT PLAZA Kat:4 Daire:86 Levent/İstanbul
Copyright © 2023 InfinitumIT– All Rights Reserved.
Esentepe Mah. Büyükdere Cad. LOFT PLAZA Kat:4 Daire:86 Levent/İstanbul
Kızılırmak Mah. 1071 Usta Plaza B Blok 5. Kat No:43 Çankaya/ANKARA
Copyright © 2023 InfinitumIT– All Rights Reserved.